Er zijn inderdaad enkele wettelijke bepalingen en regels die de inboedel van huurders tijdens renovaties beschermen: 

  1. Instemmingsrecht: Als huurder heb je het recht om in te stemmen met het renovatievoorstel van de verhuurder. Dit geeft je de mogelijkheid om voorwaarden te stellen voor de bescherming van je inboedel2. 
  1. Redelijk voorstel: De verhuurder is verplicht een redelijk voorstel te doen voor de renovatie, waarin ook de bescherming van de inboedel van de huurder moet worden meegenomen4. 
  1. Aansprakelijkheid verhuurder: De verhuurder blijft verantwoordelijk voor de kwaliteit en bouwtechnische aspecten van de renovatie. Dit impliceert ook een zorgplicht voor de bescherming van de inboedel van de huurder5. 
  1. Recht op schadevergoeding: Als er schade aan de inboedel ontstaat door de renovatiewerkzaamheden, heeft de huurder recht op schadevergoeding4. 
  1. Sociaal plan: Bij woningcorporaties is er vaak een sociaal statuut of sociaal plan waarin extra rechten voor huurders zijn opgenomen, mogelijk ook met betrekking tot de bescherming van inboedel2. 
  1. Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb): Hoewel niet specifiek gericht op inboedelbescherming, stelt deze wet strengere eisen aan bouwprocessen en kwaliteitscontrole, wat indirect kan bijdragen aan een betere bescherming van de inboedel5. 

Het is belangrijk op te merken dat er geen specifieke wettelijke bepalingen zijn die uitsluitend gaan over de bescherming van inboedel tijdens renovaties. Veel hangt af van de afspraken die gemaakt worden tussen huurder en verhuurder. Het is daarom aan te raden om als huurder proactief te onderhandelen over de bescherming van je inboedel en dit vast te leggen in de renovatieovereenkomst